مراقبت نگهداری ماهی قرمز
5 سال پیش
چگونه از ماهی قرمز های خود مراقبت کنیم
بین انسانها اکنون سالیان طولانی است که تنگ حباب همزمان با خرید ماهی قرمز خریداری می شود تا برای نگهداری از ماهی قرمز حیوان خانگی جدید استفاده شود. تصویر تنگ ماهی تقریبا برای همگان شرحی است برای ماهی اولی ها. چندین علت هم برای این ارتباط ندارد. اولین دلیل آن اشتباه رایجی است که مردم فکر میکنند به دلیل اندازه کوچک تنگ ماهی قرمز، نگهداری از آن راحتتر است.
دلیل دیگر آن هم به خود ماهی قرمز برمیگردد که معمولاً قیمت زیادی ندارد و متاسفانه باعث میشود که مردم اهمیت زیادی به زندگی یک موجود زنده ندهند. در صورتی که صاحب بیتجربه به دلیل مراقبت نادرست از ماهی قرمز خود را از دست بدهد، به راحتی و با قیمت اندک اقدام به خرید ماهی زینتی دیگری میکند.
بسیاری از ماهی قرمزهای خانگی، حیوان خانگی میباشند، ولی چندان که باید زنده نمیمانند. ماهی قرمز قادر است ده سال یا بیشتر زنده بماند، نه یک سال یا حتی چند ماه. علت کوتاه بودن عمر ماهی قرمز، مراقبت نادرست از ماهی عید، دلیل آن است. دو مورد رایج عدم مراقبت صحیح، غذا دادن بیش از حد و دیر عوض کردن آب تنگ است.
نکات مهم در اندازه تنگ برای نگهداری ماهی عید
هشدار: اندازه کوچک تنگ و خطرات آن
قاعده کلی برای سلامت ماندن ماهی قرمز در محیط زندگی اش وجود 75 لیتر آب به ازای هر ماهی بالغ است. آیا واقعاً هر فردی در تنگ 75 لیتری، فقط یک ماهی قرمز نگه میدارد؟ البته ماهی میتواند در تنگ کوچکتری هم زندگی کند اما اگر فضای بزرگتری را برای او فراهم نکنید رشدش متوقف میشود و عمرش نیز کوتاهتر. وقتی ماهی بزرگ میشود باید فضای زندگیاش را بزرگتر کنید. علاوه بر این، ظرف کوچک برای تمیز ماندن و در نتیجه سلامت باقی ماندن ماهی به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
اهمیت میزان اکسیژن در زنده نگه داشتن ماهی قرمز
هر چه تعداد ماهی قرمزهایتان در تنگ بیشتر باشد، اکسیژن بیشتری برای سلامت آنها نیاز است. یک پمپ هوا در تنگ نصب کنید تا سطح آب در حرکت باشد. حبابهای هوا در واقع اکسیژن اضافه نمیکنند بلکه حرکت سطح آب است که میزان اکسیژن را بالا میبرد.
بهترین راهحل برای به حداکثر رساندن میزان اکسیژن در آب این است که به این قانون همیشه عمل کنید: هر چه فضای نگهداری ماهی بزرگتر باشد، اکسیژن بیشتری در آب وجود خواهد داشت. به همین دلیل، بهتر است بجای تنگ باریک، تنگی وسیعتر را انتخاب کنید.
اگر تنگ کلاسیک و حبابی شکل دارید، آن را تا دهانه شیشه، آب پر نکنید زیرا آب پر کردن باعث نمیشود که فضا بزرگتر شود. به یاد داشته باشید برای نگهداری صحیح از ماهی قرمزتان، که ماهی برای سلامت ماندن به فضای بیشتر نیاز دارد، نه آب بیشتر. اگر نتوانید اکسیژن کافی برای این حیوان خانگیتان فراهم کنید، خفه میشود و میمیرد.
به تنگ بزرگتری نیاز دارید؟
اگرچه توصیه ما این است که آکواریوم با حداقل 75 لیتر آب داشته باشد، اما میدانیم که شاید همه نتوانند فضای آکواریوم را ارتقا دهند یا فضای کافی برای آن نداشته باشند. به همین دلیل، حتماً صاحب ماهی باید تا جایی که میتواند بزرگترین تنگ را تهیه کند. اگر بعداً اندازه تنگ را ارتقا دهید، گام درستی برای سلامت ماهی برداشتهاید.
چگونه تنگ ماهی قرمز را تمیز کنیم؟
اگر تصمیم گرفتهاید که ماهی را بجای آکواریوم یا حوضچه در تنگ نگهداری کنید، حتماً باید تقریباً هر روز آب آن را عوض کنید؛ زیرا ماهی قرمز به طور کلی آمونیاک زیادی دفع میکند. میتوانید با تمیز کردن آب، غذا ندادن بیش از حد و تلنبار نکردن غذاها و در نتیجه فاسد نشدن آن ها میزان این مدفوع آمونیاکی را محدود کنید.
اگر میخواهید جلبک خوار به تنگ اضافه کنید، در نظر داشته باشید که باید فضایی را هم به زندگی و رشد آن اختصاص دهید. همچنین باید دمای آب را برای جلبک خوار آن در حدود 25 درجه سانتیگراد نگه دارید که این دما برای ماهی قرمز خیلی گرم است. به همین دلیل بهتر است که جلبک خوار اضافه نکنید زیرا اصلاً نیازی به آن نیست.
چند نکته در نگهداری ماهی عیدتان:
1. برای تمیز کردن آب، 50 تا 75 درصد آب تنگ را خالی کنید و سپس آب تمیز بدون کلر جایگزین آن کنید. می توانید چند قطره کلرزدا به آب اضافه کنید تا کلر آن از بین برود.
2. اگر به خوبی مراقب هستید و سریع آب را عوض میکنید، میتوانید ماهی قرمز را هنگام عوض کردن آب در تنگ نگه دارید. در این صورت می توانید جلبکها را با یک اسکاچ، بدون هیچ گونه مادّه شیمیایی و شوینده، پاک کنید. توصیه میکنیم که از پتشاپها اسکرابر جلبک تهیه کنید.
3. آخرین و مهم ترین نکته؛ یک یا چند قطره کلرزدا به آب اضافه کنید (دستورالعمل روی بطری را به دقت بخوانید). به یاد داشته باشید که وجود مقدار کمی جلبک در تنگ مفید است زیرا جلبک، اکسیژن آب را زیاد میکند و برای ماهی هم مثل تنقلات میماند.
غذای ماهی قرمز
این روزها، غذاهای بسیار مختلفی برای ماهی قرمزها در پتشاپها وجود دارد که انواع و ترکیبات مختلفی دارند. ماهی قرمز همهچیزخوار است؛ یعنی هم گیاه و هم جانوران را میخورد. اما بیشتر ماهی قرمزها گیاهخوار هستند و نباید زیاد با محصولات حیوانی تغذیه شوند. بسیاری از افرادی که برای سرگرمی ماهی قرمز میخرند، فقط از یک برند ثابت غذای ماهی قرمز میخرند و استفاده میکنند و ماهی هم مدت طولانی زندگی میکند. اما اگر چند نوع غذا را با هم ترکیب کنید، رژیم غذایی ماهی متوازن میشود.
در هر وعده چه مقدار غذا به ماهی قرمز بدهیم؟
ماهیقرمزها جزو موجودات خونسرد هستند؛ یعنی به اندازه موجودات خونگرم نیاز به غذا ندارند. حیوانات خونسرد برای گرم نگه داشتن خودشان به سوزاندن انرژی نیاز ندارند و میتوانند مدت طولانی بدون غذا زندگی کنند. ماهی میتواند یک هفته یا بیشتر بدون غذا زندگی کند. قطعاً گرسنه میشوند اما این گرسنگی آنها را از پا در نمیآورد. ماهی از غذا نخوردن خشک نمیشود و نمیمیرد، بلکه رشد آن در مدتی که غذا نمیخورد متوقف میشود. زمانی که غذا خوردن را دوباره شروع میکند، فرایند رشد مجدداً آغاز میشود.
کمتر پیش میآید که کم غذا خوردن ماهی نگرانی به وجود بیاورد، زیاد غذا خوردن است که مشکلات بسیاری را به همراه دارد. از میان این مشکلات میتوانیم به یبوست و مشکلات کیسه هوا اشاره کنیم. قاعده غذا دادن به ماهی این است که فقط به اندازهای که میتواند در 2 الی 3 دقیقه غذا بخورد به او غذا بدهید.
زیادهروی در غذا دادن به ماهی میتواند کشنده باشد زیرا ماهی قرمز در طبیعت یک مردارخور فرصتطلب است و تا زمانی که در تنگ غذا باشد، به خوردن ادامه میدهد که این موضوع باعث ترکیدن روده و مرگ ماهی میشود. بیش از حد غذا دادن باعث نمیشود که ماهی سریعتر رشد کند بلکه باعث مرگ آن میشود. اگر میخواهید ماهی قرمزتان رشد کند، هم به آن فضای زیادی اختصاص دهید تا بتواند رشد کند و هم به سلامت و تمیزی تنگ اهمیت دهید.
هر چند وقت به ماهی قرمز غذا بدهیم؟
برای این پرسش پاسخ دقیقی وجود ندارد. ماهیها در حیات وحش در طول روز غذاهای ریز میخورند و در سلامت زندگی میکنند. غذاهای کوچک و در وعدههای متعدد برای دستگاه گوارش هضم راحتتری دارند. غذاهای کوچک شامل چند تکه ورقه غذای ماهی یا پلت مخصوص ماهی است. نگاه کردن به رفتار و حرکات ماهی در زمان غذا دادن به صاحب آن کمک میکند تا متوجه شود که باز هم غذا نیاز دارد یا خیر.
اگر زمانی که غذا میدهید، ماهی هنوز هیجان زده و پرشور است یعنی دفعه بعد باید کمی غذای بیشتر به او بدهید. حتماً باید ماهیها را جدا جدا و به دقت نگاه کنید تا متوجه شوید که همگی سهمشان را خوردهاند. این موضوع اهمیت زیادی دارد. اگر فرصت کردید مطلب بیماری های ماهی قرمز را نیز مطالعه نمایید.