صفحه ورود به حساب کاربری چارپا

شماره همراه شما


رمز عبور



مرا به خاطر بسپار

کد امنیتی عوضش کن!

رمز عبور خود را فراموش کرده ام!

num1

اصول پرورش بلدرچین و نکات کلیدی برای شروع

4 سال پیش




متداول ترین نژاد در پرورش صنعتی بلدرچین:


در حالت کلی دو گونه بلدرچین ژاپنی و اروپایی بسیار مورد توجه هستند. شباهت های بسیاری بين بلدرچین ژاپنی و اروپایی وجود دارد و تنها تفاوت آنها در اندازه بدن و جثه بزرگ تر بلدرچین اروپایی در مقایسه با گونه ژاپنی است. اما متداول ترین نژاد در پرورش صنعتی این پرنده نژاد کو ترنیکس ژاپنی است که در سال، حدود 200 عدد تخم می گذارد و در سن 40 روزگی نیز به وزن کشتار 250 گرم می رسد.




یکی از مهم ترین علل مقبولیت نژاد بلدرچین ژاپنی نسبت به مابقی نژادهای بلدرچین مقاومت زیاد در برابر شرایط محیطی گوناگون و بیماری هاست. بلدرچین ژاپنی در چند سویه مختلف از نظر رنگ پرها موجود است که تفاوت چشمگیری به طور علمی و عملی در پرورش و میزان بازدهی اقتصادی آنها از نظر ضریب تبدیل، میزان تخم گذاری و طول عمر مشاهده نمی شود . 



تأسیسات و تجهیزات مورد نیاز پرورش بلدرچین:


تأسیسات سالن پرورش بلدرچین مشابه سالنهای پرورش مرغ است. بین سالن پرورش جوجه و پرندگان مسن تر و بالغ باید تا حد امکان فاصله باشد. جهت جریان هوا از سالن پرورش جوجه ها به سمت سالن های پرندگان مسن تر در نظر گرفته شود تا مشکلات بهداشتی ناشی از انتقال آلودگی از پرندگان مسن تر برای جوجه ها ایجاد نشود. محل احداث واحد پرورشی بلدرچین باید:

- دور از خانه های مسکونی باشد (حداقل یک کیلومتر)؛

- در حومه شهر باشد (نه خیلی دور تا هزینه حمل ونقل تاشهر زیاد شود، نه نزدیک به دلیل گرانی زمین در نزدیکی شهر)

-  از مسیر طوفان و سیل و بادهای شدید دور باشد؛

- و به خطوط انتقال برق و جاده ارتباطی خیلی دور نباشد.


تشخیص جنسیت در بلدرچین ژاپنی:


 برای تشخیص جنسیت بسته به سن، روش های زیر پیشنهاد می شود:




    سمت راست بلدرچین نر و سمت چپ بلدرچین ماده


 ۱- در سه هفته اول زندگی، بسیار مشکل و توأم با خطای زیاد است.

۲- در حدود سن سه هفتگی، از طریق رنگ پرهای ناحیه سینه انجام می شود . در جنس نر، پرهای گردن قهوه ای و پرهای سینه قرمز مایل به قهوه ای روشن (حنایی) است؛ در حالی که در جنس ماده پرهای گردن و سینه روشن و با لکه های سیاه رنگ به شکل نقطه هایا نوارهایی ظاهر می شوند.





3- در حدود سن 30 تا 35 روزگی، بلدرچین های نر دارای غده ای در کلواک است که به  اندازه تقریبی یک فندق در قسمت بالای کلواک قرار دارد و در اثرفشار و تحریک کف سفیدی از آن ترشح میشود .


مدیریت پرورش بلدرچین:


بهترین روش پرورش بلدرچین داشتن نوعی زنجیره تولید است. به این صورت که انجام تمامی مراحل از جمله نگهداری گله مولد برای تولید تخم نطفه دار، واحد جوجه کشی و تولید جوجه بلدرچین یکروزه، تولید گوشت و نهایتا کشتارگاه در یک مجتمع باشد. بدیهی است با چنین سرمایه گذاری سود حاصل از تمامی مراحل تولید به تولید کننده می رسد؛ اما به هر حال با توجه به میزان سرمایه گذاری و علاقه پرورش دهندگان، امکان فعالیت در هر یک از زیرشاخه های پرورش بلدرچین (تولید گوشت، تخم خوراکی یا مزرعه مولد و تولید تخم نطفه دار و جوجه یکروزه بلدرچین) نیز وجود دارد.


تشکیل گله مولد:


تشکیل گله مولد شروع چرخه پرورش بلدرچین است که می تواند به یکی از سه روش زیر انجام شود :


١- خرید تخم نطفه دار و جوجه کشی در واحد، پرورش جوجه هاتا سن 6 هفتگی در این روش برای جلوگیری از بلوغ زودرس پرنده تا سن 10 روزگی، 24 ساعت روشنایی با شدت 30 تا 50 لوکس و پس از آن تا سن 40 روزگی (شروع تخم گذاری) که پرنده ها وارد قفس تخم گذاری می شوند، 16 ساعت روشنایی با شدت 10 تا 20 لوکس (واحد شدت نور) در نظر گرفته می شود. از بین جوجه های پرورشی آنهایی انتخاب می شوند که از لحاظ داشتن خصوصیات تولیدی مناسب تر از بقیه باشند.

۲- خرید جوجه مادر یک روزه از سایر واحدها.

٣- خرید نیمچه آماده تخم گذاری از سایر واحدها.


چه نکاتی را باید هنگام تشکیل گله مولد مدنظر قرار داد؟


  1. خرید گله از فروشندگانی که از نظر کیفیت کار مشهور باشند.
  2. بازدید از گله های مختلف مادر و توجه به جنبه های مختلف پرورش پرندگان، وسایل و امکانات، نحوه ثبت رکورد و....
  3. خرید نکردن از تولید کنندگانی که گله مولدشان بیمار باشد.
  4.  مطابقت شکل ظاهری (اندازه و رنگ) با نژاد مدنظر برای خرید.
  5. توجه به ناهنجاری های پا، چشم و سایر بیماری های وراثتی که بیانگر میزان هم خونی در گله مولد است.
  6. توجه به درصد تلفات و نوع بیماری های ثبت شده در گله.
  7. توجه به بالا نبودن سن گله مولد و برخورداری از سلامت آنها.



چه نکاتی را باید پس از تشکیل گله مولد مدنظر قرار داد؟


  • در جایگزینی بعدی بهتر است از جوجه های تولیدی گله خودتان با بهترین رشد و ماندگاری استفاده شود.
  • و نگهداری نکردن گله مولد بیش از یک دوره تخم گذاری 6 تا 7 ماه، به دلیل کاهش تدریجی تولید تخم، باروری و جوجه درآوری (جوجه های تولیدی از گله مولد مسن، ضعیف ترند و ماندگاری و مقاومت به بیماری کمتری در مقایسه با گله مولد جوان دارند).



اقدامات لازم برای جلوگیری از هم خوانی در گله مولد چیست؟ 


به منظور پیشگیری از هم خونی و بروز بیماریهای وراثتی، باید هر 2 تا 3 سال مولدهای جدید وارد گله کرد. برای این کار می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

۱- نرهای گله را با نرهای گله های دیگر مبادله کنید.

۲- تخم بارور از سویة غیر هم خون تهیه کنید و گله مولد جدید پرورش دهید.

تذکر: پرندگان جدید قبل از ورود به گله مولد برای اطمینان از سلامتشان ابتدا به مدت سه هفته در جایی دیگر قرنطینه شده و بعد وارد گله مولد شوند.


برخی نکات مدیریتی مهم در نگهداری گله مولد



  • در زمان ساخت قفس شیب ملایم به سمت دانخوری برای خروج تخم و کاهش تخم های شکسته در نظر گرفته شود .
  • نرها و ماده ها قبل از شروع تخم گذاری مخلوط شوند (1 نر 3 ماده بهترین نطفه داری را فراهم می کند).
  • ارتفاع قفس زیاد نباشد (چون باعث شکستن تخم های خارج نشده از کف قفس می شود).
  • پروش بلدرچین مولد در سالن هایی انجام شود که کنترل دما و نور امکان پذیر باشد. دمای سالن مولد در زمستان کمتر از 16 و تابستان بیش تر از 29 درجه سانتی گراد نباشد، در غیر این صورت بروز تنش سرمایی یا تنش گرمایی باعث کاهش تولید مولدها می شود. در گله های مولد نباید طول مدت روشنایی در کل دوره (6 تا 7 ماهه) تخم گذاری کم تر از 16 ساعت باشد. در صورت استفاده از سیستم روشنایی طبیعی و کاهش طول مدت روز به کمتر از 16 ساعت از نور مصنوعی استفاده شود.



نکات لازم برای پرورش جوجه بلدرچین های پرورشی:



یکی از مزیت های پرورش بلدرچین نسبت به مرغ، نیاز به فضای کم پرورشی است. اما به هر حال باید در پرورش بلدرچین نیز به همه نکاتی که برای پرورش مرغ رعایت می شود، توجه شود.




  • جوجه های بلدرچین پس از خروج از تخم در هچر و خشک شدن بدن به سالن پرورش که از قبل آماده شده است، منتقل می شوند.





  • از کارتن های حمل مخصوص جوجه یکروزه با ظرفیت 200 قطعه استفاده شود .
  • رعایت بهداشت جایگاه (تمامی قسمتهای سالن قبل از ورود جوجه کاملا تمیز، شسته و ضد عفونی شود).
  • پس از شستن و تمیز شدن و ضدعفونی کردن همه وسایل در فضای آزاد در معرض نور خورشید قرار دهید.
  • از پوشال کف مناسب (با قابلیت جذب رطوبت بالای مدفوع و محیط پرورش) مثل پوشال چوب و پوسته برنج استفاده کنید.
  • بعد از قرار گرفتن همه وسایل و ریختن پوشال عملیات گاز دادن انجام شود. برای این کار بعد از مسدود کردن همه منافذ سالن، به ازاء هر متر مکعب فضای سالن، 40 سی سی فرمالین را در ظرف های سفالی یا آهنی بر روی 20 گرم پرمنگنات پتاسیم بریزید و سریعا سالن را ترک کنید. برای گرفتن نتیجه بهتر، این کار در دمای 25 تا 30 درجه و با رطوبت 70 درصد و در حدود 72 ساعت قبل از ورود جوجه ها انجام شود. از 24 ساعت قبل از ورود جوجه ها نیز با باز کردن و روشن کردن فنها اقدام به خروج گاز فرمالدئید از سالن کنید.
  • سالن را تا دمای 36 الی 37 درجه سانتی گراد از 24 ساعت قبل از ورود جوجه ها گرم کنید. و از حفاظ های کروی بدون زاویه تند (از جنس کارتن پلاست) برای جلوگیری از تجمع جوجه ها در گوشه های سالن و مدیریت بهتر گله، که هر کدام ظرفیت حدود 600 جوجه را دارند، استفاده کنید.



          


  • حفاظ های اطراف جوجه ها را بعد از یک هفته تا ده روز جمع کنید.
  • از لامپ رشته ای یامادر مصنوعی در وسط هر یک از حفاظهای دایره ای استفاده کنید
  • در مواقعی که جوجه ها بیمار شوند دمای سالن را یک تا دو درجه سانتی گراد افزایش دهید.
  • چند ساعت قبل از ورود جوجه آبخوری ها را پر کنید و در سالن قرار دهید. این کار مانع بروز شوک سرمایی به جوجه ها می شود.
  • در شرایط مطلوب درجه حرارت، جوجه ها در سرتاسر سالن چرخش دارند و چابک و سرزنده هستند.
  • درجه حرارت روز اول 37.5 ، پایان هفته اول 36، پایان هفته دوم 34، پایان هفته سوم 32، پایان هفته چهارم 29، پایان هفته پنجم 25، هفته ششم به بعد 23 تا 24 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شود. رطوبت هفته اول پرورش 65 تا 75 درصد و پس از آن به 45 تابه 50درصد کاهش داده شود.
  • در 24 ساعت اول برای جذب بهتر زرده تغذیه با آب شکر 3 تا 5 درصد مفید است
  • در هفته اول مصرف مولتی ویتامین آشامیدنی در آب توصیه می شود.


مقدار خوراک مصرفی یک بلدرچین در هرهفته و کل دوره پرورش چه مقدار است؟


خوراک مصرفی یک بلدرچین در هفته اول تا ششم به ترتیب  100،60 ، 120، 150، 200 و 240 گرم و به طور میانگین بین 18 تا 22 گرم در روز برای کل دوره پرورش (0 تا 42 روزگی) در نظر گرفته میشود.



تغذیه بلدرچین:


برای داشتن پرندگانی سالم با رشد مطلوب، باید آنها را با مواد خوراکی سالم تغذیه کرد. غذای سالم دارای ویژگی هایی از جمله تازه بودن، داشتن رنگ، بو و طعم مناسب و عاری از آلودگی های قارچی است.

همچنین آب آشامیدنی که در اختیار پرنده قرار می گیرد، باید ظاهری صاف و شفاف داشته و بدون هرگونه طعم و بو باشد. املاح محلول در آب آشامیدنی نباید از حد معینی (کمتر از 1000 میلی گرم در لیتر) تجاوز کند. مصرف آب های با املاح بیش از حد (آب سخت پاسنگین) باعث بروز سوء هاضمه، کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن و تولید در واحد پرورشی می شود.





مواد غذایی تشکیل دهنده جیره بلدرچین را پروتئین، کربوهیدرات، چربی، مواد معدنی، ویتامین ها و در نهایت آب تشکیل می دهد. در تغذیه بلدرچین هم مثل بقیه طیور از غذای کامل (جیره متعادل شده استفاده می شود. به این ترتیب که کارشناسان جيره ای را تنظیم می کنند که دارای همه اجزای مواد مغذی پر نیاز (پروتئین و انرژی باشد و هرگونه کمبود یا عدم تعادل مواد غذایی کم نیاز (ویتامین ها، اسیدهای آمینه و مواد معدنی) را تعیین و به صورت مکمل به جیره اضافه می کنند. از تغذیه سایر مواد غذایی غیر از آنچه در یک جیره کامل قرار دارد، چه به صورت مخلوط با آن جیره با تغذیه آن به طور جداگانه باید اجتناب شود؛ چون باعث اختلال در برنامه غذایی می شود. بنابراین برای تغییر جیره های غذایی به هر دلیل، باید با کارشناس تغذیه طیور مشورت شود.




اشتراک گذاری:

facebook instagram telegram pinterest

آگهی های ویژه



خواندنی های پر بازدید







X

هر هفته هدایای ویژه، خبرهای ویژه و مشارکت در حمایت از حیوانات بی سرپرست